SINGLE POST

KVALITETAN RAD KAO MERNA JEDINICA USPEHA

INTERVJU sa Igorom Milojevićem, generalnim sekretarom Sportskog Društva Crvena Zvezda.

ŽRK Crvena Zvezda je od svog osnivanja prošla turbulentant period. Od matičnog kluba nekolicine reprezentativki Srbije, preko zapaženih nastupa na međunarodnoj sceni, sve do gašenja kluba i gubitka prava takmičenja, koji je usledio 2015. godine kao posledica brojnih problema.

Inicijativom Sportskog Društva Crvena Zvezda, sa renomiranim stručnjakom Vesnom Bojković na čelu, klub je ponovo osnovan i registovan u decembru 2016.

Početkom 2017. godine ostvarena je licenca za takmičenje i mogučnost da klub počne “od nule” od najnižeg ranga.

Ekipa već izvesno vreme trenira pod nadzorom Vesne Bojković i Ivane Pašić, a broj igračica na treningu raste iz dana u dan.

Nepunih šest meseci kasnije, vidi se napredak, ali se i dalje ide malim koracima. Postavljena je osnova, okupljen je najuži krug saradnika i klub polako počinje da funkcioniše kao celina. Naredna stanica je formiranje prvog tima, mlađih selekcija i škole rukometa.

U intervjuu sa generalnim sekretarom Sportskog Društva Crvena Zvezda Igorom Milojevićem, razgovarali smo njegovom viđenju kluba nakon šest meseci rada, izazovima i problemima sa kojima se suočava, ali i viziji i po njegovim rečima: “svetloj budućnosti” za klub u danima koji dolaze.

zrkcrvenazvezda.rs: Kako vidite klub u periodu od trenutka dolaska Vesne Bojković na mesto predsednika, do danas?

Igor Milojević: O kvalitetima Vesne Bojković ne bih trošio reči. Počev od ličnih, sve do stručnih kvaliteta. Vesna je neko ko je imao najveće moguće preporuke kada smo počeli da razgovaramo o klubu i ona je upravo osoba kakvu želimo za ovaj klub. Srećni smo i zadovoljno što je imamo.

Međutim, meni je najdaže da se u klubu radi sistematično. Bez žurbe, ali i bez rastezanja.

Zadovoljni smo kako se odvijaju stvari i da sve polako dolazi na svoje. Međutim, ne budite pod iluzijom da ovo neće biti mukotrpan proces. Prvenstveno zbog određenih repova koji se nažalost vuku.

Svi znamo šta se dešavalo, ali znamo i na čemu čitava problematika počiva. Sportsko društvo je preduzelo odgovarajuće mere kako bi se ta negativna slika popravila u očima javnosti i kako bi klub mogao neometano da funkcioniše.

zrkcrvenazvezda.rs: Početak je uvek težak. Pogotovo uzevši u obzir težinu koju ŽRK Crvena Zvezda nosi sa sobom. Međutim, klub duguje veliku zahvalnost Sportskom Društvu na podršci. Kako materijalnoj, tako i moralnoj – koja se odgleda u samoj činjenici da je ženski rukometni klub od prvog dana prihvaćen kao sastavni deo jedne velike sportske porodice.

Igor Milojević: Imate našu bezrezervnu podršku i drago mi je da se stvari odvijaju u pozitivnom smeru. Drago mi je i da čujem da je naš nekadašnji član Jovana Milojević osvojila kup Poljske i da se potpuno transformisala u odnosu na teško vreme koje iza nje. Usledio je i poziv u reprezentaciju. To su stvari kojima se ponosimo kao kolektiv.

Strategija kojom se vodimo jeste da ispunimo ciljeve nametnute od same države. Rodna ravnopravnost je bitna stavka nacionalne strategija sporta i nama je bio imperativ da upravo žene budu u vođstvu klubova. Želimo da klubovima omogućimo integritet, imati ženskog trenera uliva određenu vrstu poverenja, kako roditeljima, tako i igračicama.

zrkcrvenazvezda.rs: Impretaiv je, dakle, promocija ženskog sporta u okviru najvećeg srpskog sportskog brenda?

Igor Milojević: Bitno je znati prošlost, biti realan u sadašnjosti i imati ozbiljnu viziju za budućnost.

U ovakvoj konstalaciji, mislim da klub ima jako lepu perspektivu i budućnost.

Sportsko društvo predstavlja jednu veliku porodicu, u kojoj se svi osećaju ravnopravnima. Naravno, neki su zvučniji od drugih, ali su pod krovom sportskog društva svi jednaki.

Ženski rukometni klub je izvesno vreme bio u pasivnom stanju. Postojalo je veliko nezadovoljstvo neuspelim pokušajima da se konstitiuiše novo rukovodstvo i rešili smo da je najbolji način postaviti klub iz početka.

Osnovano je novo pravno lice – Sportsko Udruženje “ŽRK Crvena Zvezda”, koje omogućuje da se kvalitetnim radom klub postavi na zdrave noge. Osnova svega naravno je škola. Zvezda će na ovaj način biti pravo bogatstvo.

Meni je bilo izuzetno zadovoljstvo da mogu da učestvujem u organizacionom delu, kao i da omogućim atmosferu u kojoj je bilo mnogo lakše i lepše raditi.

zrkcrvenazvezda.rs: A kako vidite klub u budućnosti?

Igor Milojević: Jedna reč – škola.

U budućnosti klub vidim prvenstveno kroz školu. Kao što sam već naglasio, dobra škola je osnova svega, a u našem slučaju, to je zalog za budućnost. U mojim očima, za ženski rukometni klub vidim jednu svetlu budućnost, u kojoj će Zvezda biti pravi predstavnik rukometa kakav se igra u Beogradu i Srbiji i konačno uspeti da se domogne titule.